https://www.hudic.si

Uporabni nasveti

Caffeine za Elementray OS Hera 5.1.7

Že nekaj časa na svojem Thinkpad-u X201 uporabljam Elementary OS. Zadnja verzija je Hera 5.1.7. Za večinoma stvari, ki jih delam pol profesionalno ali profesionalno. Ker sem še vedno navdušen nas macos-om, sem Hero poskušal približati izgledu macos-a. Torej moj desktop izgledaj približno tako kot bi izgledal macos Big Sur (slika)

hera-eos

Sem pa imel malo težav, da sem usposobil caffein in sam indikator, da se pokaže v opravilni vrstici. Rešitev je bila malo skrita, ker so developerji ElemntaryOS-a nehali uporabljati Ayatan idicators, ki omogoča, da dodajamo 3rd party indikatorje v opravilno vrstico. To se popravi na naslednji način.

Prvo moramo dodati APT respository, da bi lahko namestili zahtevano programsko opremo.
$ sudo add-apt-repository ppa:yunnxx/elementary
$ sudo apt update
$ sudo apt install indicator-application wingpanel-indicator-ayatana


V naslednjem koraku je potrebno omogočti, da se indikator pojavi na Patheon opravilni vrstici, ker po prevzetem, s pojavi samo za Unity ali Gnome, ki sta privzeeta za Ubuntu.
$ sudo nano /etc/xdg/autostart/indicator-application.desktop

potrebno je spremeniti vrstico:
OnlyShowIn=Unity;GNOME;

v in na koncu shraniti.
OnlyShowIn=Unity;GNOME;Pantheon;

Ko smo shranili spremembe, ponovno zagnati servis lightdm. Če karkoli še niste shranili v drugih programih, to le storite, ker ponovni zagon lightdm servisa, bo odjavil aktivnega uporabnika in vam ponudil prijavno okno. Torej ponovno zaženemo lightdm servis.
$ sudo service lightdm restart